Choď na obsah Choď na menu
 


 

Vznik Dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici.

Z originálu preložil Jozef Osvald kronikár v roku 1926.

Opis z kroniky v pôvodnom znení prepísal v roku 2009 Vladimír Poprac predseda DHZ v Banskej Štiavnici.

 

4.januára 1873 mešťanosta mesta Banská Štiavnica Viliam Očovský zvolal poradu popredných občanov mesta Banská Štiavnica,na založenie Dobrovoľného hasičského zboru. Za predsedu bol zvolený ppl. rytier Lothar von Beks a organizačná komisia.


S akou oduševnosťou chopila sa práce organizačná komisia na čele s jej predsedom ppl. dragúnskeho pluku rytierom Lotharom von Berksom n. 18.2.1809 Funfkirchen u. 21.1.1890 Banská Štiavnica , vidno s toho, že už 22. januára 1873 stanovy boli vyhotovené.

Zastupiteľstvo mesta na  svojom zasadnutí zo dňa 13.júla 1883 nariadilo, aby k cieľom hasičským na sklad a strážnicu pretvorené boly miestnosti vo „ Vysokom dome „ / teraz Banský dom, hasičské  garáže /, Ján Pačesa/ tam bola hasičská strážnica/, Jašteričky,/  nachádzali sa  dielne hasičského zboru /,, Betlehem hasičský sklad / na trovy mesta a súčasne aj odhlasovaný bol potrebný obnos a to 4.220 zlatých 45 krajciarov  na zakúpenie potrebných strojov a výstroja, čím si mesto zaistilo večnú vďaku so strany sboru.

Nebude snáď od miesta, keď pripomeniem, že rovnošata pozostávala z tmavomodrej blúzy s červeným pruhom a z remennej čiapky.


7. marca 1873 sa konaly doplňujúce voľby.

 

Strážna služba započala sa dňa 15. júla r. 1873 a konaná bola nepretržite do konca septembra r. 1875, od ktorej doby službu túto konajú mestom platení strážnici, prípadne pozdejšie sboroví sluhovia.



  1. júla 1873 predseda rytier Lothar vo Berks oznámil, že stanovy sú už ministerstvom schválené. Zasadnutie toto potvrdilo jednomyseľne dočasne zvolených činovníkov v ich funkciách. Dňom týmto teda započína sbor svoju prácu aj úradne. Dobrovoľný hasičský zbor v Banskej Štiavnici bol ustanovený 4.januárom 1873.

Prvé verejné cvičenie konalo sa 25. augusta r. 1873. Zápisy sboru zmieňujú sa o ňom veľmi pekne.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V sbore činovníkov ešte tohoto roku nastaly väčšie zmeny, nakoľko Adolf Bernhard, kapitán sboru 9. septembra zriekol sa tejto funkcie. Na miesto jeho 19. septembra 1873 zvolený bol Július Maršalko.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V zasadnutí konanom dňa 15. januára 1874 sbor usnesie sa zadovážiť si spolkovú pečať, knihu pre hostí a členské legitimácie a rozmnožiť i rozdať členom služobné predpisy.Z ohľadu osobnej a majetkovej bezpečnosti žiada policajný úrad o nariadenie povinnej hasičskej stráže na každej verejnej zábave a divadelnom predstavení. V sbore našom za potrebné videli toto previesť v čase takom, keď o tomto nepojednávaly ešte ani sbory omnoho staršie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5. februára r. 1874 odovzdáva magistrát mesta hasičskému sboru inventárne v hodnote 4.220 zlatých 45 krajciarov zakúpené hasičské stroje a výstroj.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26. marca r. 1874 pristúpil sbor za člena Zemského sväzu hasičského.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Roku 1875 má DHZ Banská Štiavnica 11 zakladajúcich 175 podporujúcich a 104 činných členov. V tomto roku idea hasičská kliesni si už cestu nielen vo vnútornom meste, ale i v Hodruši. Výbor sboru na žiadosť obecenstva tejto vonkajšej ulice mesta obracia sa so žiadosťou na založenie hasičského sboru.